Serviciul de Probațiune Constanța deține un parteneriat cu Primăria Comunei Cumpăna încă din anul 2014, pentru desfășurarea unor activități precum: salubrizare, igienizare, strângerea gunoiului, săpat, greblat, plantare de arbuşti, udat, vopsirea băncilor şi bordurilor, îndepărtarea resturilor vegetale şi gunoaielor, întreţinerea gazonului, înteţinerea curăţeniei aleilor cimitirelor; alte activităţi potrivit pregătirii şi/sau abilităţilor persoanelor sancționate şi nevoilor unităţii, cu respectarea normelor de protecţie a muncii şi legislaţiei incidente.
Primăria comunei Cumpăna este una dintre instituțiile în care persoanele care execută sancțiuni neprivative de libertate pot efectua orele de muncă în folosul comunității. Persoana care coordonează activitatea, în ceea ce privește munca neremunerată este Sorin Nicolae, secretarul general al Primăriei comunei Cumpăna, care declară că ,,în ultimii ani peste 100 de persoane au efectuat muncă în folosul comunității în cadrul primăriei”.
Primarul Mariana Gâju afirmă că ,,prestarea orelor de muncă în folosul comunității îi ajută pe cei care săvârșesc infracțiuni să se simtă reintegrați în societate și de multe ori oferă acestora șansa să obțină, ulterior executării obligației, o ofertă de angajare în cadrul instituției”.
În cadrul Primăriei Cumpăna, persoanele care prestează orele de muncă în folosul comunității, sunt repartizate la stația de colectare selectivă și sortare a deșeurilor, precum și la instituțiile din cadrul comunei (liceu, campus școlar, grădinițe, săli de sport), ținându-se cont și de studiile și calificările acestora.
Consilierul de probațiune a relatat povestea de viață a lui P.M., aflat în evidența Serviciului de Probațiune Constanța, fiind condamnat la o pedeapsă cu suspendare și menținut în libertate, ca urmare a comiterii unei infracțiuni de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. P.M. are 61 ani și este la cea de-a doua căsătorie. Are o fiică din prima căsătorie, care este stabilită în străinătate și un băiat care este al actualei soții, dar pe care îl consideră propriul său fiu. Relația acestuia cu cei 2 copii este foarte bună și se mândrește cu cei 5 nepoți pe care îi are. A absolvit 11 clase și deține o calificare de conducător mecanic auto. În prezent, lucrează ca agent de pază și ,,este mulțumit cu privire la faptul că instanța de judecată i-a oferit șansa să-și păstreze locul de muncă și să rămână alături de familie, prin aplicarea unei sancțiuni neprivative de libertate”. P.M. execută în prezent pedeapsa în libertate, ceea ce îi permite să se ocupe de familie, de mama sa în vârstă de 90 de ani și de nepoți, dar și să presteze cele 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității la care a fost obligat, în cadrul stației de colectare selectivă și sortare a deșeurilor în cadrul Primăriei Cumpăna.
Munca neremunerată în folosul comunității este o modalitate prin care persoanele sancționate cu o pedeapsă neprivativă de libertate, în urma comiterii unei infracțiuni, au ocazia să contribuie la compensarea prejudiciului adus comunității prin prestarea unor activități de importanță imediată pentru aceasta.
În prezent, din cele 2679 persoane sancționate aflate în evidența Serviciului de Probațiune Constanța,2272 au impusă obligația de a presta muncă neremunerată în cadrul instituțiilor partenere din județ.
La nivel național sunt în evidență 65.387 persoane cărora li s-au aplicat măsuri și sancțiuni neprivative de libertate, dintre acestea 55.121 desfășoară activități neremunerate în folosul comunităților din România.
Be the first to comment