Locuitorii comunei Cumpăna, prezenți la slujba Sfintei Liturghii de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, l-au omagiat pe data de 2 august, pe primul preot paroh al satului – Alexandru Dumitrescu, ce a slujit în perioada 1928-1976.
Păstorul și povățuitorul enoriașilor din comuna Cumpăna, ale cărui oseminte se află în curtea bisericii, a fost pomenit cu prilejul împlinirii a 44 de ani de la trecerea la cele veșnice.
Prea Cuviosul Părinte Alexandru Dumitrescu, un preot cu vocație și dragoste de Dumnezeu, s-a născut la data de 26 februarie 1901 în comuna Săpata, Argeș, într-o familie de oameni credincioși, din părinții Marin și Păuna. L-a slujit pe Mântuitorul Hristos cu credinţă, dragoste şi râvnă, dar și pe credincioșii săi vreme de 48 de ani, din 1928 pânăîn 1976.
Între anii 1928-1936 a fost confecţionat mobilierul de lemn de stejar sculptat de meşterul Tănase Maravei din oraşul Constanţa, precum şi toate icoanele de pe catapeteasma din lemn de tei. În anul 1937 au fost pictate icoanele de pe catepeteasma bisericii de un zugrav necunoscut, icoane în număr de 47. Între anii 1965-1967 prin strădania preotului Alexandru Dumitrescu s-a pictat biserica în tehnica “Tempera” de P.C. Preot Lembrau Constantin din Constanţa, cu ajutorul sfintei Arhiepiscopii şi a bunilor săi enoriaşi.
Preotul Alexandru Dumitrescu a demonstrat prin întreaga sa viață ce înseamnă omenia, smerenia, iubirea și pacea, ilustrându-le prin propria lui conduită între enoriași.
Localnicii pe care-i păstorea, îi îndruma și-i sfătuia erau în număr de 70-80 familii, veniţi în majoritate din Ardeal şi din regiunile de munte cu turmele la păşunat.
Primăria și Cosiliul Local Cumpăna, însemn de recunoștință, a atribuit unei străzi din comună – numele Preotului Alexandru Dumitrescu.
Be the first to comment