Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju a participat la „Summitul European al Regiunilor și Orașelor”, găzduit de Marsilia.
„Summitul European al Regiunilor și Orașelor”, o reuniune a reprezentanților locali organizată la fiecare doi ani de Comitetul European al Regiunilor pentru a discuta despre viitoarele provocări ale UE, a avut loc în zilele de 3 și 4 martie.
Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, prim-vicepreședinte ACoR și membră în Delegația României la Comitetului Regiunilor, a luat parte în cadrul acestui eveniment, susținând că acest summit ar fi trebuit să se numească „Summitul Regiunilor și comunităților locale” pentru că fiecare țară membră a Uniunii europene are și mediu rural în componența unității administrativ teritoriale.
În discursul său Mariana Gâju și-a arătat susținerea pentru poporul ucrainean și a militat pentru egalitatea între statele europene și renunțarea la divizarea acestora în state europene superioare și inferioare care nu au curajul să ceară sprijin. Aceasta a cerut grăbirea organizării și pregătirii unei rezistențe asupra oricărui stat al lumii care vrea sa cotropească alte regiuni. Aceasta a comparat lucrările summit-ului cu un front de luptă, însă doar al declarațiilor politice, fiecare lider reprezentant al instituțiilor europene exprimându-și punctul de vedere privind starea critică în care se află omenirea, nu doar UE, prin războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
„Ajutați concret, nu doar prin declarații. Noi românii vom fi acolo și vom apăra nu doar Ucraina ci și intrarea în UE, însă nu vom putea rezista pentru mult timp singuri”, spune Mariana Gâju.
Pentru încetarea acestei acțiuni de cotropire a altui stat, de încărcare a suveranității, în numele delegației României, a solicitat Uniunii Europene să se canalizeze pe două direcții, „în primul rând toate eforturile diplomatice să se concentreze pe oprirea acestui război nedrept care face ca mame cu sutele de mii cu copii în brațe să părăsească locuințele și să fugă din fața bombardamentelor, lăsând în urmă munca de o viață, dar și soții, bunicii nedeplasabili, iar în cel de-al doilea rând UE să încerce să ofere sprijinul de care are nevoie fiecare țară care găzduiește acești refugiați. Avem nevoie de sprijin financiar și logistic”.
Pentru România s-a cerut ca UE să se solidarizeze cu eforturile care se desfășoară în acest moment pe întreg teritoriul țării, organizând în același timp culoare pentru asigurarea logisticii necesare.
„Acolo unde există graniță cu Ucraina, toți românii au făcut scut și front comun pentru a-i primi pe acești oameni. Avem nevoie însă de ajutor, după o săptămână deja se simte nevoia de sprijin”, a mai afirmat primarul comunei Cumpăna.
De asemenea, aceasta și-a arătat susținerea prin îndemnul de acceptare a aderării la Uniunea Europeana nu numai a Ucrainei ci și a Republicii Moldova, considerând că aceasta ar putea fi următoarea țintă. „Să nu așteptăm să fie invadate și alte teritorii vulnerabile ale Europei!”.
„Am fost la Isaccea de Tulcea împreună cu mulți constănțeni, cărora le mulțumesc pentru donațiile pe care le-au făcut, atât lor cât și cumpănenilor mei, că au înțeles să ne strângem unul lângă celălalt și să ajutăm! Le mulțumesc, tuturor românilor care își pun casele la dispoziție și resursele pe care le au”, a mai spus ea.
Răspunsurile la cererile doamnei Mariana Gâju au fost unele diplomatice, aceștia promițând că vor crea procedurile, vor verifica care sunt posibilitățile cele mai rapide pentru aderarea atât a Ucrainei cât și a Republicii Moldova la UE. Mai mult decât atât s-a specificat că și Georgia ar trebui privită ca o viitoare țară membră a UE. În ceea ce privește sprijinul financiar și logistic, declarativ, fiecare stat care a primit refugiați va face demersurile necesare pentru a primi ajutoare.
„Cu toate acestea războiul trebuie stopat și trebuie adusă pacea în Uniunea Europeană, în statele care nu sunt membre UE dar și în lume. Aceasta este grija Uniunii Europene, alături de NATO și celelalte structuri mondiale, care îngrijesc de siguranța, de viața și viitorul tinerilor, tema principală a acestui summit fiind Viitorul tinerilor în viitoarea Uniune Europeană”, crede Mariana Gâju.
De această dată, Summit-ul a urmărit creșterea impactului și a extinderii Conferinței privind Viitorul Europei.
„Vocile regiunilor și orașelor trebuie auzite și ascultate, deoarece acestea contribuie la proiectul european și joacă un rol esențial în plasarea cetățenilor în centrul Europei”, susține primarul din Cumpăna.
Cu sprijinul gazdelor și co-organizatorilor francezi, reprezentanților tinerilor și o largă participare oferită de formatul hibrid, cel de-al 9-lea Summit European al Regiunilor și Orașelor a oferit cetățenilor și reprezentanților aleși oportunitatea dea a contribui la conceperea unei Uniuni Europe mai reziliente, mai coezive și democratice..
Delegația ACoR la Summitul European al Regiunilor și Orașelor a fost compusă din:
Emil Drăghici, președintele ACoR și primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița;
Mariana Gâju, prim-vicepreședintele ACoR și primarul comunei Cumpăna, județul Constanța;
Gheorghe Dămian, președintele Filialei Județene Alba a ACoR și primarul comunei Ciugud, județul Alba;
Emil Mitrescu, membru al Rețelei Consilierilor Locali și Regionali ai Uniunii Europene și consilier local al comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița;
Alexandra-Corina Gheorghe, șef birou relații internaționale în cadrul ACoR.
Be the first to comment